Shih tzu – den langhårede

Shih tzu er kanskje den hunderasen i verden som har lengst hår i forhold til størrelsen. Dette er en rase som oppsto i Tibet og deretter ble videreutviklet i Kina, og genetiske undersøkelser som viser et nært slektskap til ulv antyder at shih tzu er en svært gammel hunderase.

Shih tzuShih tzu er en tøff liten hund med kort snute og store, mørke øyne. De har dobbel pels, et resultat av opprinnelsen i det kalde fjellklimaet i Tibet. Høyden er som regel 20 – 25 cm og vekten 5 – 6 kg. De hengende ørene er dekt i lang pels, og selv halen er intenst pelskledd. Hvit og grå er de vanligste fargene, og holdningen og fremtoningen har gjerne noe arrogant og adelig preg over seg. Derfor har denne hunden gjerne blitt brukt til å symbolisere status, og de store kostnadene med å holde pelsen pen og velstelt har også bidratt til dette. Alle shih tzu er for øvrig underbitt.

Den arrogante fremtoningen til tross er shih tzu en vennligsinnet og kjærlig hund. Disiplin kan være noe vanskelig, og en må jobbe mye med dette fra tidlig alder. Rasen er nemlig kjent for å være ganske sta. Samtidig er det en veldig oppmerksom hund som egner seg godt til vakthold, selv om den tilsynelatende ikke ble avlet frem for dette formålet (i motsetning til for eksempel lhasa apso). Det innebærer imidlertid også noe større åpenhet overfor fremmede mennesker og dyr enn det lhasa apso typisk fremviser.

På tross av dens vennlige natur kan shih tzu fort bli litt i overkant aggressiv hvis den føler seg provosert. Småbiting kan derfor forekomme hvis det ikke er en disiplinert hund. Shih tzu kan også være klengende og gjøre store krav på oppmerksomhet i tide og utide dersom ikke slike uvaner lukes ut i tide. Sånn sett passer de kanskje aller best for eldre eiere, særlig siden også krever svært lite mosjon.