Pekingesere – eldgammel rase

Pekingeseren, også kjent som løvehund, er en av de aller søteste rasene av selskapshund. Det er også en svært gammel hunderase, med røtter i keiserrikets tid i Kina.

PekingesePekingeserne kalles løvehunder fordi de ligner litt på tradisjonelle kinesiske vaktløver, og dette har nok bidratt mye til deres opprinnelige popularitet i Midtens rike. Fra gammelt av hadde de tilknytning til keiseren og hans hoff, og var svært vanlige som selskapshunder. Dette er årsaken til at de kalles for pekingesere, selv om de ikke opprinnelig er fra Beijing men heller fra det vestlige innlandet i Kina. Kinesiske fyrster og buddhistmunker var også glade i pekingesere. Historien til rasen går over 2 000 år tilbake i tid, og den har endret seg svært lite over tid. Den eneste merkbare forskjellen er en tiltagende preferanse for de mer langhårede versjonene heller enn den noe kortere som i sin tid ga pekingeseren kallenavnet kinesisk spaniel. En av ulempen med pekingesere som rase er derfor at de røyter veldig mye og krever ekstra renhold.

Typisk for pekingeseren er dens flate ansikt og store øyne; den har også en liten, kompakt kropp og er svært lav. Kroppen er likevel muskuløs og sterk, selv om de noe bueformede bena gjør det vanskelig for den å bevege seg på en effektiv måte. Dette har også gitt pekingeseren et spesielt ganglag. De minste av rasen kalles erme-pekingesere fordi keiseren brukte å gå med slike hunder i ermet i Den forbudte by. Vanlig vekt er 3 – 5 kilo, og en pekingeser som nærmer seg 7 kg vil ikke engang få delta på utstilling.

At hundene er så små gjør dem veldig sårbare i forhold til ulykker og selv mindre uhell. Det fører til at den forventede levealderen er forholdsvis lav. På grunn av hodeformen oppstår ofte også problemer med øynene og pustebesvær.