Mops – sosial og snill hund

MopsMopsen er en liten hunderase med kort snute, skrukket fjes og krøll på halen. Den har fin, skinnende pels og kan ha mange forskjellige farger. Kroppen er kompakt, kvadratisk og muskuløs.

Mops kom til Europa fra Kina på 1500-tallet, og ble raskt populær blant de store familiene i den tidlige nytids stormakter England og Nederland. Senere var også dronning Victoria lidenskapelig opptatt av mopsen som hunderase, og dette spredte seg gjennom kongefamilien, adelen og store deler av det dannede publikum.

Mops er kjent for å være sosiale og snille selskapshunder. De kan være noe sta, men mangler i all hovedsak instinkt for aggresjon og pågående atferd. I tillegg hygger de seg veldig sammen med andre hunder, særlig med større hunder av typen mastiff. Videre er de også som regel glade i barn, glade i å leke, og såpass sterke at de tåler en trøkk på tross av den beskjedne størrelsen. Det er jo ellers et vanlig problem med skjødehunder at de er svært sårbare for uhell og trauma og derfor vanligvis må unngå all slags skjødesløs lek.

Spesielt for denne livlige rasen er at de også liker å erte, og til tider kan gjøre eieren litt irritert på den måten. Som regel følger de imidlertid nøye med på eierens humør, og gjør sitt beste for å tilpasse seg det. Samtidig er de vaktsomme og passer på eventuelle farer som kan true eieren, familien, eller huset.

Det spesielle utseendet er svært tiltalende i manges øynes, men medfører dessverre også at rasen er spesielt utsatt for en rekke helseproblemer. Særlig gjelder det øynene og øyelokkene, men den korte snuten kan også føre til pustevansker. Rasen er utsatt for heteslag og får ofte problemer med hjertet i fremskreden alder. Man kan vanligvis ikke regne med at en mops blir eldre enn 10 – 15 år.