Lhasa apso – Tibets stolthet

Lhasa apsoSom de fleste vet er Tibet en gammel kulturnasjon som de senere årene har havnet under kinesisk okkupasjon og dominans. Tibetanerne er stolte over sin egen kultur, deriblant den spesielle hunderasen fra hovedstaden Lhasa, kjent over hele verden som lhasa apso. Denne hunderasen har en særegen historie som knytter den tett til tibetanske kultur, tradisjon og religion. Den ble nemlig til som vakthund for de indre gemakker i Tibets buddhistiske kloster, for å gjøre munkene oppmerksom på farer og inntrengere.

Lhasa apso er små hunder, vanligvis godt under 30 cm høye og rundt 7 kilo. Streng tatt er de likevel for store til å regnes under kategorien toyhund eller miniatyrhund, og karakteriseres derfor simpelthen som selskapshunder.

Takket være sin spesielle forhistorie har lhasa apso et ganske uvanlig temperament og væremåte. De har svært god hørsel og følger veldig godt med på alt som skjer i nærheten. De er mistenksomme i forhold til fremmede men svært lojale til sine nærmeste, både mennesker og dyr. De liker å gni hodet sitt mot eieren og rulle rundt på bakken for å vise at de er glade og fornøyde. Uten god opplæring og disiplin vil de gjerne fremstå som aggressive i forhold til fremmede. Lhasa apso er helt avhengige av den rette sosialiseringen på valpestadiet for å utvikle akseptabel atferd som voksen hund. De er ikke kjent for å være spesielt intelligente, og kan til tider være svært sta.

Det er viktig for lhasa apso å gjøre eieren tilfreds, så de er glade i dressur selv om det kan ta lang tid for dem å lære forskjellige ting. Med en slik liten hund må man imidlertid alltid være forsiktig for å unngå skader. Likevel har lhasa apso en tendens til å leve lenge, mange lever til de er over 20. Da er de gjerne blinde, men den gode hørselen gjør at de likevel kan ha god livskvalitet.