Chihuahuaen fascinerende historie

Noe av det mest spennende med chihuahuaen som hunderase er at den har en helt unik historie. Den har ikke europeiske eller asiatiske aner, men er en etterkommer av hunder som bodde i Mexico lenge før den hvite mann kom dit. Både legender og arkeologiske funn tyder på at forfaren til chihuahuaen var en hund kjent som techichi, en vanlig selskapshund blant stormenn i den stolte tolteckulturen. Det synes rimelig å anta at denne rasen har bodd i Mexico allerede for mer enn 2 000 år siden.

Chihuahua fascinating historyOver hele Mellom-Amerika kan man faktisk finne spor av chihuahuaen fra tidligere tider, blant annet i de mange hundelekene som er funnet og som gjerne har figurer som ligner chihuahuaer avbildet. De tidligste av disse stammer tilbake til år 100 etter vår tidsregning. Det bekrefter at denne rasen fantes i Mexico lenge før europeernes ankomst. De fleste av gjenstandene er funnet i nærheten av Mexico City, men arkeologene mistenker at de har blitt brakt dit fra regionen Chihuahua.

I følge den spanske oppdageren og erobreren Hernan Cortes var det vanlig for aztekerne å avle frem små hunder og selge dem som mat. Det er mulig at aztekerne hadde et annet forhold til disse dyrene enn toltecerne, som jo var deres svorne fiender. I kolonidokumentene fra Spansk Amerika går det også frem at små og nesten hårløse hunder var vanlige, og at det særlig var mange av dem i Chihuahua da conquistadorene kom dit.

De senere årene har chihuahuaen blitt mer og mer populær over hele verden, men kanskje særlig i USA. Mye av rasens popularitet kan forklares med den betydningen den har fått i populærkulturen, både gjennom tv-serier, film og reklamekampanjer og fordi flere av dagens sentrale kjendiser har chihuahuaer og gjerne viser dem frem i ukebladene og i forskjellige realityserier de deltar i.