Chihuahua – verdens minste

ChihuahuaChihuahuaen er en meksikansk hunderase som tradisjonelt har vært verdens minste, med en vekt på rundt 2 – 2,5 kg blant voksne hunder.

Chihuahuaen er kjent for å være en hund med noe annerledes lynne enn mange andre raser, og noen opplever dette som problematisk. Den enkelte hunds lynne er svært avhengig av arv, det vil si lynnet til foreldre og besteforeldre. Chihuahuaen blir imidlertid også påvirket av sin eiers temperament og atferd gjennom oppveksten. Noen chihuahuaer er svært lett å provosere, og kan angripe på grunn av småting. Disse hundene vil da være uegnet for småbarnsfamilier. Selv i familier med større barn er denne hunderasen lite egnet med mindre barna er svært rolige og tålmodige av seg.

Typisk for en chihuahua er at den gjerne binder seg intenst til én person, og i mange tilfeller kan fremstå som svært sensitiv i forhold til denne personens velferd og sikkerhet. Den kan bli aggressiv mot andre mennesker eller dyr hvis den mistenker konflikt mellom disse og eieren. Generelt er chihuahuaene ikke så glad i andre dyr, og liker seg heller ikke sammen med andre hunder med mindre de også tilhører samme rase.

En chihuahua vil som regel prøve å skape en slags hule eller et reir for seg selv som den kan gjemme seg i og føle trygghet. Man finner dem gjerne i putevar, skittentøyskurver og tepper. Selv om de liker å gjemme seg i mørket på denne måten, er de også glade i sollys og små lufteturer. Disse hundene tåler imidlertid ikke kulde særlig godt. Skal man ta dem ut i for eksempel norsk vintervær, vil det ikke være fornuftig å gjøre det uten spesiallagede klær for hunden.

Det er en del ting man må tenke over før man anskaffer en chihuahua, men det er en overmåte søt og lojal hund som også krever svært lite når det gjelder foring.