Bostonterrier – den amerikanske gentleman

Bostonterrieren er en gammel kamphund som har blitt krympet i størrelse og gjennom avl har blitt en vennligere og mer gemyttlig hund. Før ble den gjerne brukt til kamper mot okser og andre hunder, og den kan fortsatt ha noe av dette temperamentet i seg og i verste fall slåss med livet som innsats. Det er derfor viktig med tidlig sosialisering og disiplin, men bostonterrieren vil normalt være vennlig innstilt overfor både mennesker og andre hunder.

Boston TerrierDet har vært krysninger mellom bostonterrieren og mange andre arter gjennom tidene, for å unngå innavl. Derfor kan man ane trekk av både bulldog, mastiff, staffordshire terrier og andre raser i enkelte individer. Vanligvis er imidlertid hundene små og kompakte men med proporsjoner som fremstår som mer “normale” i forhold til andre mindre hunderaser. De har korte haler og snuter, og et nærmest kvadratisk hode. Fargen er svart, kanskje med litt rødskimmer, og hvitt på brystet og forbenene. Symmetrisk farging regnes som det peneste. Svart og hvit kan minne om gallabekledning (kjole og hvitt), og dette i tillegg til vennlighet og gode manerer har gitt bostonterrieren tilnavnet “American gentleman”.

De fleste bostonterriere har en behagelig personlighet, selv om noen kan være litt sta. De bjeffer lite og liker seg godt sammen med mennesker og andre hunder. Bostonterriere går også fint sammen med barn, og liker godt å kose.

Ett aber med bostonterrieren er at den korte snuten fort kan gi pustebesvær, særlig hvis det er veldig varmt eller kaldt ute. Generelt trives denne rasen svært dårlig i ekstreme temperaturer, så i Norge er det nok helst på kysten og særlig på Sørlandet at den passer best. Den korte snuten fører også til at disse hundene har en tendens til å snorke ganske mye. Andre typiske helseproblemer forekommer med øyne og ører, igjen som resultat av den spesielle formen på hodet.